Grootegast

Grootegast

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Plaatsnaambord Grootegast 1068x360

De gemeente Grootegast is ontstaan na samenvoeging van de gemeente Oldekerk en Grootegast. De gemeente grenst aan de provincie Friesland en in sommige dorpen in de gemeente, zoals Opende word door de bewoners ook Fries gesproken. Grootegast dankt zijn naam aan de brede zandstrook waarop het dorp vroeger tussen de venen is gebouwd. Gast is de Groningse benaming voor zandige hoogte. De plaats met ca. 4000 inwoners ligt in een fraai coulissenlandschap.

Een van de dorpjes in de gemeente Grootegast is Lutjegast. Lutjegast is de geboorteplaats van de bekende ontdekkingsreiziger Abel Janszoon Tasman (1603). Hij trachtte als zeevaarder in opdracht van de Verenigde Oost Indische Compagnie VOC in 1642 Zuid-Amerika te vinden. Door slecht weer ging hij noordelijker varen en ontdekte het huidige Tasmaniƫ en Nieuw-Zeeland.

In Sebaldeburen ligt de in 1887 gebouwde watermolen ‘De Eendracht’ verscholen in de weilanden. Bij de molen in de Sebaldebuurstermolenpolder zijn enkele kleine petgaten weer in ere hersteld.

In Opende bevind zich een van de leukste attracties van de provincie Groningen voor mensen met kinderen, Het Blote Voetenpad.