Bellingwedde

Bellingwedde

Facebooktwittergoogle_pluspinterestFacebooktwittergoogle_pluspinterestby feather

Plaatsnaambord Bellingwedde 1068x360

De gemeente Bellingwedde is relatief nieuw, en is sinds 1968 een samenvoeging van de gemeente Wedde en Bellingwolde. De gemeente is direct gelegen aan de grens met Duitsland en kent een rijke geschiedenis. De gemeente kent dan ook een aantal zeer fraaie bezienswaardigheden. In het dorp Wedde ligt het Huis te Wedde of de Wedderborg, een kasteeltje dat oorspronkelijk dateert uit de veertiende eeuw. Vanuit het kasteel werd de heerlijkheid Westerwolde bestuurd. In 1619 verwierf de stad Groningen Westerwolde. Het kasteel werd toen de zetel van de drost die namens de stad het gebied bestuurde.
Het dorpje Oudeschans is tijdens de Tachtigjarige Oorlog gebouwd door Willem Lodewijk van Nassau. Oorspronkelijk lag het aan zee. Na de inpoldering van de Dollard werd het strategisch minder belangrijk en werd de functie overgenomen door Nieuweschans. In de jaren 80 van de twintigste eeuw is de schans gereconstrueerd.
In Bellingwolde is het Museum de Oude Wolden dat aandacht schenkt aan kunst, streek en geschiedenis. Het museum heeft ook een collectie werken van de magisch realist Lodewijk Bruckman en van de Groninger kunstkring De Ploeg.