Theefabriek Houwerzijl

Read More Theefabriek Houwerzijl

De Theefabriek

De Theefabriek is al jarenlang een begrip in de provincie Groningen. Gevestigd in een oude kerk in Houwerzijl is de Theefabriek één van de beste theeschenkerijen van Groningen. Dit komt natuurlijk niet alleen door de uniek sfeer die de Theefabriek uitademt door de vestiging in dit zeer karakteristieke gebouw, maar het is wel een zeer belangrijke factor. Naast een theeschenkerij is de Theefabriek ook een theewinkel, thee importeur en theemuseum.

winkel

In de winkel van de Theefabriek kun je alle thee kopen die ook in de theeschenkerij verkocht word. Het gaat hier om enkele honderden soorten. Dat maakt niet alleen de theeschenkerij, maar bovenal ook de winkel uniek. Waar kun je een zo grote diversiteit aan thee elders aantreffen ?? Naast losse thee worden er in de winkel ook andere lekkernijen verkocht voor bij de thee en uiteraard alle benodigdheden om zelf een lekker kopje thee te zetten en te serveren.

Theeschenkerij

De sfeer in de theeschenkerij is uniek en is een belevenis op zich. Zelf kom ik al vele jaren met enige regelmaat genieten van een overheerlijke ‘Cream Tea’ dit is één van de vele varianten op wat de Engelsen noemen de ‘Afternoon Tea’ of ‘High-tea’. De Scones van de Theefabriek zijn fantastisch en het is altijd weer een feest als de etagière op tafel verschijnt. Maar ook gewoon een kopje thee met een overheerlijke taartpunt behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Kiezen, is echter lastig in de Theefabriek, want hoe maak je in hemelsnaam een keuze uit de honderden soorten thee ? Groene, Witte, Zwarte of Oolong ze hebben ze allemaal en dan ook nog eens in verschillende soorten. Wij gebruiken het altijd maar weer als een argument om nog maar een keertje te gaan.

Een hele leuke variant op een echte ‘high tea’ is de Torenhoge Thee. Deze afternoon tea voor 2 personen kun je beleven bovenin de kerktoren. Hier kun je gedurende 3 uur genieten van thee met lekkers en het gezelschap van elkaar. Ongestoord met zijn tweetjes uitkijken over het prachtige Groninger landschap.

De theeschenkerij van de Theefabriek in Houwerzijl

Theemuseum

De Theefabriek herbergt ook nog een theemuseum. Als bezoeker van de theeschenkerij waren wij echter nog nooit in het museum geweest. Dus was het daar nu een de hoogste tijd voor. Na een overheerlijk begin in de schenkerij met thee en scones, gingen we het museum verkennen. Vanuit de Theeschenkerij komen we door 2 grote deuren in het museum. De hele collectie is tentoongesteld in de volgorde van het verwerkingsproces van een echte theefabriek. Het begint met de pluk en de verwerking van de ruwe thee en het eindigt met de consumptie ervan.

De Theefabriek in het museum

Vele echte attributen uit het proces staan door het hele museum opgesteld. Van een theezeef, tot een theekist en zelfs een echte theezakjesmachine. Ook de geschiedenis van het theegebruik in Nederland en Europa word zeer uitvoerig getoond en beschreven. Van de zeer exclusieve en zeer dure thee voor de welgestelden in het begin tot aan het massale theegebruik voor iedereen heden ten dage. De race om de dure thee in zeer snelle clippers naar Europa te brengen en de medicinale werking van thee niets blijft onbelicht.

Theemuseum in de Theefabriek in Houwerzijk

deze theezakjesmachine word door Douwe Egberts beschikbaar gesteld aan het museum van de theefabriek in Houwerzijl

Wij waren in het theemuseum met onze 2 kinderen, 2 meiden van 6 en 8 jaar. Voor hen is het een leuk museum, omdat er veel is wat ze kunnen bekijken en wat ze kunnen aanraken. Jammer voor hen was alleen wel dat er heel veel tekst was op ‘saaie’ bordjes aan de muur. Voor ons als volwassenen was het een museum als vele anderen. Leuk, laagdrempelig en educatief. De toegangsprijs is laag en ook daarvoor hoef je het zeer zeker niet te laten. Voor ons zou een bezoek aan het museum niet een eerste reden zijn voor een bezoek aan de Theefabriek in Houwerzijl, dat is de theeschenkerij zeer zeker wel ! Het museum is een leuke activiteit voor als het weer niet al te mooi is voor een buitenactiviteit. En zeer leuk in combinatie met de verwennerij van de theeschenkerij.

De Slag om de Fraeylemaborg

Read More De Slag om de Fraeylemaborg

De slag om de Fraeylemaborg werd vanmiddag voor het eerst in de historie gevoerd in de tuin van het schitterende landgoed de Fraeylemaborg. Een scene rechtstreeks afkomstig uit de tachtigjarige oorlog, ware het niet dat deze veldslag destijds niet gestreden is. Dat de slag om de Fraeylemaborg nu wel gestreden werd was ter ere van de ‘Dag van het Kasteel’ en het 10 jarig jubileum van de ‘Vereniging krijgshistorie Bourtange’. Zij vierden hier vanmiddag hun lustrum en hadden vele vrienden uitgenodigd om de Slag om de Fraeylemaborg na te spelen.

Slochteren lag ten tijde van tachtigjarige oorlog aan de strategische aanvoerroute van de Spanjaarden tussen de Duitse stad Lingen en de stad Groningen. Nabij de toren van Slochteren hebben er in de tachtigjarige oorlog meerdere veldslagen en gevechten tussen de Nederlanders (Staatsen) en de Spanjaarden plaatsgevonden. Dit strijdtoneel heeft men dus voor de prachtige setting en de dag van het kasteel verplaatst naar de tuin van de Fraeylemaborg om daar alsnog de slag om de Fraeylemaborg uit te vechten.

De musketiers van de Staatsen die vochten tegen de Spanjaarden en hun Duitse huurlingen in de slag om de Fraeylemaborg

De Fraeylemabord

Duitse huurlingen in de slag om de Fraeylemaborg

Ook ten tijde van de tachtigjarige oorlog was het slecht vechten op een lege maag

Nuisje, Boompje, Beestje

Read More Nuisje, Boompje, Beestje

Een superleuk nieuw initiatief in Nuis, gemeente Marum. Een festival waarin de verhalen (geschiedenis verteld door échte mensen) uit het Westerkwartier centraal staan. Ook is er ruim aandacht voor poëzie, muziek en is er van alles te doen voor de kinderen.

Nuisje, Boompje, Beestje is gratis

Het leuke is dat Nuisje, Boompje, Beestje een festival zonder tickets is, waarbij er vooraf een crowdfunding loopt om de minimaal benodigde € 8000,00 binnen te halen. Ook is er een waardering achteraf waarbij je dus naar tevredenheid een bijdrage kunt doen.

Het festival Nuisje, Boompje, Beestje word mede mogelijk gemaakt door de Stichting Oude Groninger Kerken en door @GR_Landschap (‪#‎stichtingGroningerLandschap‬) en mede door hun steun kan het worden georganiseerd op een aantal unieke locaties rondom de Coendersborg.

Komt allen en zegt het voort…..

Nuisje, Boompje, Beestje

Boerenmarkt Piloersemaborg

Read More Boerenmarkt Piloersemaborg

Op zaterdag 9 mei is er weer een boerenmarkt op de Piloersemaborg in Den Ham. Hier kunt u diverse streekproducten en specialiteiten vers van de boer kopen om er thuis de lekkerste dingen mee te maken. Tijdens de boerenmarkt is er ook een Cider- en wijnproeverij en u kunt een strippenkaart kopen à € 15,00 waarmee u kunt genieten van een walking lunch van topkok Dick Soek.

Verder zijn er deze dag rondleidingen door de eeuwenoude borg en is een expositie op de zolder van Piloersema. Het geheel word verder omlijst door volksmuziek.

Deze boerenmarkt is geopend vanaf 10.30 en duurt tot 16.00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Piloersmaborg

kraampjes met producten direct van de boerderij op de Piloersemaborg in Den Ham

Quantum of the Seas

Read More Quantum of the Seas

De Quantum of the Seas, het op 2 na grootste cruiseschip ter wereld is vannacht in de Eemshaven gearriveerd. Na een reis over de Ems van enkele dagen is dit enorme schip dat gebouwd werd in het Duitse Papenburg vandaag in de Eemshaven aangeland. Vanuit hier zal het schip dat vaart onder de vlag van de Bahama’s haar jaren doorbrengen op de wereldzeeën. Vandaag ligt ze nog in de Eemshaven voor een ieder die haar nog wil bekijken. Een leuke uittip voor iedereen die dit enorm gevaarte van dicht bij wil zien. Het 348 meter lange schip ligt afgemeerd aan de Wagenborgkade in de Julianahaven.

Poldermolen de Dellen

Read More Poldermolen de Dellen

De poldermolen is in 1855 in ‘t Waar gebouwd, om een afgebrande voorganger uit 1793 te vervangen. Hij bemaalde daar de polder De Dellen, 270 hectare groot.

In 1897 heeft de molen ‘De Dellen’ zelfzwichting en een gietijzeren bovenas van De Prins van Oranje uit Den Haag gekregen. Dit alles nog steeds met houten roeden. Die werden in 1899 en 1901 nog door nieuwe vervangen. De eerste gebruikte ijzeren roeden van Pot zijn in 1916 gestoken. In 1936 zijn er op ‘De Dellen’ stroomlijnneuzen gemonteerd en in 1930 en 1938 zijn er nieuwe Potroeden gestoken, die tot de verplaatsing in 1986 dienst hebben gedaan.

Door een ruilverkaveling en samenvoegen van waterschappen werd de molen ‘De Dellen’ overbodig en kwamen de vijzels droog te staan: het waterniveau ter plaatse werd bijna een meter lager. Hierdoor, en door de slechte bereikbaarheid, werd besloten om de molen te verplaatsen naar de huidige locatie naast gemaal Tichelwaark in Nieuw-Scheemda. Dit gebeurde in 1985/86.

De polder Tichelwaark is een smalle, langgerekte polder, die van ‘t Waar tot Scheemderzwaag langs het Termunterzijldiep ligt en ongeveer net zo groot is als destijds polder De Dellen. De molen is daar hij na de verplaatsing en restauratie in 1986 weer in bedrijf gesteld door gedeputeerde Bote Wilpstra. Er is, behalve dat de molen naast het gemaal een noodfunctie kan vervullen toen ook een inlaat gecreëerd, die bij droogte water in kan laten in de polder. De kleppen uit 1986 waren in 2000 inmiddels weer zo slecht, dat besloten is om ze door aluminium te vervangen wat veel minder onderhoud vergt.

De laatste beroepsmolenaar was Geert Jager, die in 2007 op 99-jarige leeftijd overleed. Nadat de molen na 1974 geen functie meer had, werd hij regelmatig in bedrijf gesteld door Roelof Lemminga, oud-zaagmolenaar uit Eexta, die ook instructeur van het Gilde van Vrijwillige Molenaars was. Hij is op de molen ‘De Dellen’ actief gebleven tot juli 2006. In oktober 2006 overleed hij op 91-jarige leeftijd.

De huidige vrijwillige molenaar bemaalt de polder op windkracht. Enkele tientallen meters ten oosten van de molen staat een tjasker. De molen is thans eigendom van de Molenstichting Oldambt en word door molenaar Hans Tiddens bemand.

Vader Voorleesrecord

Vader Voorleesrecord

Vader Voorleesrecord in Bibliotheek Veendam: doe mee!
Zaterdag 20 september 2014, 11:30 – 12:30
Kom zaterdag 20 september om 11.30 uur met je baby en/of peuter naar Bibliotheek Veendam om te laten zien dat (groot)vaders ook heel goed kunnen voorlezen. Bibliotheek Veendam strijdt met 7 andere bibliotheken in het land om het BoekStart Vader Voorleesrecord. De Bibliotheek die de meeste (groot)vaders verzamelt, wint!

Zanger Thomas Berge zal als lid van het Vaders Voor Lezen elftal de recordpoging leiden. Samen met hem lees je je kind(eren) voor uit het boekje dat je daarna mee naar huis mag nemen. Ook onderteken je een voorleesconvenant waarmee je verklaart ook thuis voor te (blijven) lezen.

Programma
11.30 uur Ontvangst
12.05 uur Voorleesworkshop door Anke Kranendonk
12.15 uur Startsein voorleesrecordpoging
12.20 uur Voorlezen onder leiding van Thomas Berge
12.30 uur Onthulling van het Vadervoorleesconvenant & Bekendmaking aantal vaders

Alle mannen met kinderen tot 4 jaar kunnen meedoen met de voorleesrecordpoging. Wil je meedoen, meld je dan aan bij Jolanda Robben: j.robben@mijneigenbibliotheek.nl. Aanmelden is niet verplicht, wel handig.

Moeders en oma’s zijn natuurlijk ook welkom, maar tellen niet mee voor de recordpoging.

Vader Voorleesrecord Bibliotheek Veendam

Kadepop 2014

Read More Kadepop 2014

Kadepop 2014

Kadepop 2014 is de uittip voor het eerste weekend van September. Kadepop is de officieuze afsluiting van het Groningse festivalseizoen. Wat begint met Noorderslag / Eurosonic in januari eindigt dus nu in September met Kadepop. In 2013 bij de laatste Koninginnedag had Kadepop zijn tenten opgeslagen op het Damsterdiep, één van de headlines was toen Kensington, die op het punt stonden om echt heel groot te worden. Later dat jaar verkochten zij de grote zaal van de Oosterpoort volledig uit, mede dankzij hun fenomenale optreden op Kadepop. Nu anno 2014 heeft Kadepop wederom een fantastische line-up en ook dit jaar zijn er weer een aantal grote namen gestrikt. De eerste headliner, is de Amsterdamse singer/songwriter Dotan. Zijn nummer Going Home werd de zomerhit van 2014. Naast Dotan is de tweede headliner van deze editie van Kadepop, Jett Rebel. Als 3FM serious talent is hij één brok energie op het podium en zal dat binnen de setting van Kadepop helemaal gaan waarmaken.

Kadepop word gehouden op zaterdag 6 September aan de Eemskanaal Noordzijde 48. Dit voormalige industriecomplex is volledig omgetoverd tot een waanzinnig festivalterrein met een hangmatten lounge, palletwijnbar, filmhuis, barbershop en uiteraard een overdekt podium.

Een kleine tip van de redactie van ToerismeGroningen.com is het optreden van Inge van Calkar die tijdens kadepop begeleid zal worden door één van de beste gitaristen van Nederland, tevens Groninger, Christof Bauwens !

Wij van ToerismeGroningen.com geven 2 kaartjes weg voor dit geweldige evenement. Like ons op Facebook, of volg ons op twitter en maak kans op 2 tickets voor dit laatste outdoor festival van het jaar in Groningen !!

website kadepop 2014
Facebook pagina ToerismeGroningen.com

DoeZoo

Read More DoeZoo

DoeZoo, Leens (voorheen Insektenwereld)

In onze zoektocht naar de leukste attracties en belevenissen van de provincie Groningen mocht een bezoekje aan de DoeZoo in Leens niet ontbreken. De DoeZoo voorheen Insektenwereld is een kruisbestuiving tussen een dierentuin, een kinderboerderij en een educatief centrum. Kortom voor elk wat wils zou je zeggen. Niet voor niets is de DoeZoo de laatste jaren veelvuldig genomineerd door de ANWB als één van de leukste uitjes van Nederland.

Ontstaan uit Insektenwereld is DoeZoo naar eigen zeggen een belevingspark. Een park waar je al je zintuigen kunt gebruiken. Je kunt de dieren zien en horen zoals in iedere dierentuin, echter in Leens kun je ze ook voelen (aanraken), vasthouden en zelfs proeven. Dat laatste kan echter alleen op donderdag, dat is namelijk al sinds jaar en dag de insektenproefdag. Op de beroemde donderdag staan er o.a. sprinkhanen en meelwormen op het menu.

Zo op het eerste oog, ziet het er allemaal niet bijzonder spectaculair uit. Naast de entree is er een vijver met schildpadden en bij de kassa staat de huispapegaai een ieder op te wachten en te begroeten. Bij de kassa krijgen de kinderen een speciale munt, deze kunnen ze op een later tijdstip tijdens het bezoek aan DoeZoo weer bij de kasse verzilveren. Ze krijgen dan een gipsfiguur die ze op de speciale knutselzolder zelf mogen beschilderen.

Eenmaal voorbij de entree zien we de eerste dieren. In tegenstelling tot ‘gewone’ dierentuinen, hier geen olifanten, leeuwen of zeehonden, nee hier zien we eekhoorns, neusberen en stinkdieren. Andere onverwachte bewoners van het dierenpark zijn ook bijvoorbeeld de ratten in het rattentoilet en de loslopende grote schildpadden. Ook de pratende papegaaien zijn zeer speciale bewoners van het park.

Nadat we deze bewoners hebben gezien komen we door de tuin met kleindieren, zoals varkens, geiten, konijnen en vogels uit bij de hal met de penseelaapjes en grote verscheidenheid aan insekten. Hier vinden we ook de terrariums met slangen, hagedissen en vogelspinnen. In deze hal beginnen we ook met het absolute hoogtepunt van DoeZoo. Iedere dag vindt er een rondleiding plaats door het park, waarbij je onder begeleiding van een zeer enthousiaste en gedreven gids langs de verschillende dieren gaat. Deze weergaloze presentatie is een ware beleving voor jong en oud en alleen al deze rondleiding zou voor iedereen een reden moeten zijn om een bezoek te brengen aan het park. Zeer zelden heb ik iemand zo gedreven en begeesterd zien vertellen over de passie voor dieren en dan voornamelijk insekten.

Tijdens onze rondleiding, die begon met het voeren van de penseelaapjes, neusberen, torenvalk en hagedissen, mogen de aanwezige kinderen verschillende dieren aanraken en aaien. De rondleiding eindigt in de andere hal met de presentatie van een uil. Echter voor de aanwezige kinderen was het absolute hoogtepunt het hebben van een echte vogelspin op je hand! Ook een echte slang om je nek behoort in DoeZoo tot de mogelijkheden.

DoeZoo Leens is een echte topattractie en absoluut de moeite waard voor jong en oud. De rondleiding is wel een absolute must. Dit is het hoogtepunt van een bezoek aan het park en wanneer je deze niet meemaakt is het bezoek toch wel een stuk minder leuk, hou hier dus rekening mee in je planning. Op de website van DoeZoo en uiteraard op ToerismeGroningen.com vind je de openingstijden en de agenda. Hier word ook duidelijk vermeld wanneer de rondleiding word gegeven. DoeZoo zelf is ook actief op Facebook en Twitter, maar wat ons echter nogal verbaasde is de afwezigheid van Wifi in het park om zo ook in te kunnen checken op Facebook.

DoeZoo Leens (voorheen Insektenwereld)
Wierde 17
9965 TA Leens

Hoogholtje

Read More Hoogholtje

Hoogholtje

Een typisch Gronings fenomeen is het Hoogholtje. Een hoogholtje is in de provincie Groningen de benaming voor een hoge vaste voetbrug, hoog genoeg om schepen te laten passeren. Aan beide zijden bevindt zich een trap of steile opgang, vaak met dwarslatten.
Omdat hoogholtjes ook wel van staal of beton gemaakt zijn spreekt men ook wel (voor de grap) van hoogiezertje of hoogbetonje. Een Hoogholtje is tevens de naamgever van het zeer bekende Groninger Jenevermerk Hooghoudt. Zij hebben voor hun pand dan ook een Hoogholtje laten bouwen.

Bekende hoogholtjes:

Jeneverbrug in Winsum, die zijn naam te danken zou hebben aan het feit dat zich ooit aan beide zijden een café bevond.

Winsum en Obergum zijn van oorsprong verbonden via een stenen boogbrug, De Boog genaamd en een hoogholtje (een hoge voetbrug), de Jeneverbrug. De brug dankt zijn naam aan het drukke verkeer erover. De inwoners van Obergum gebruikten de brug om in Winsum naar het café te gaan, die van Winsum gingen naar Obergum voor hun borrel, drinken in je eigen dorp deed je niet, over de brug, dat was wat anders.

‘t Balkje in Middelstum
Mensingeweersterbalkje in Mensingeweer (aan het Pieterpad)
Menkeweersterholtje bij Onderdendam, voorheen deel van een kerkpad
Baffelder Hoogholtje bij Baflo/Rasquert, over het Rasquerdermaar, onderdeel van het kerkpad.
Hoogholtje over het Achterdiep in Sappemeer

Het Hoogholtje van Sappemeer en nog meer foto’s van Sappemeer en omgeving vind u op onze facebook pagina. http://www.facebook.com/toerismegroningen