Verhildersum

Verhildersum

Verhildersum

Een van de mooiste nog altijd bewaard gebleven Groninger borgen is Verhildersum.

Verhildersum is een borg direct ten oosten van het dorp Leens in de gemeente De Marne van de Nederlandse provincie Groningen. Heden ten dage wordt de borg museaal beheerd en is in 19e-eeuwse stijl ingericht. De borg kan een groot deel van het jaar worden bezichtigd en heeft een mooie oprijlaan. Aan de achterzijde zijn nog de schietgaten zichtbaar.

Sinds 2004 vinden op Verhildersum elk jaar in augustus de ‘historische dagen’ plaats (tot 2007 een dag), waarbij het leven tussen 1850 en 1950 centraal staat.

Museumboerderij Welgelegen

Welgelegen werd gebouwd in 1865 en is altijd meer een rentenierswoning dan een echte boerderij geweest. In 1999 werd de schuur er in bijpassende stijl bijgebouwd. De museumboerderij heeft een aantal collecties over ambacht en landbouw van voor de mechanisatie (waaronder een karnrosmolen) en een kostuum- en textielcollectie. Tevens worden er wisselexposities gehouden en is er een winkel. Voor de museumboerderij staat een duivenslagpoort. Deze dateert uit ongeveer 1800 en stond vroeger bij de in 1973 afgebrande boerderij Boelsemaheerd in Hemert (Hemerterweg 3). In 1980 werd de duivenslagpoort naar Verhildersum verplaatst. Er zit geen duivenslag meer op. Naast de museumboerderij start het Ede Staalpad met gedichten van deze Groninger zanger. Het pad leidt naar een kleine bosschage met picknicktafel en parkeerplaats.

De naam is ontleend aan de naam ‘Verhildert’, waarbij Ver staat voor “vrouw, adellijke dame” en Hilde(rt) de eigennaam vormde. Wanneer deze vrouw leefde is echter onbekend. De uitgang -um in Verhildersum staat net als bij bijvoorbeeld de Fraeylemaborg voor “heem, huis”.

De borg dateert -als heerd- in eerste aanleg uit de 14e eeuw, maar het duurde tot begin 17e eeuw alvorens het een borg werd.