Molen De Dellen

Molen De Dellen

De Dellen is een ‘poldermolen’ ten Zuiden van het dorpje Nieuw-Scheemda in de gemeente Oldambt.

De molen is in 1855 in ‘t Waar gebouwd, om een afgebrande voorganger uit 1793 te vervangen. Hij bemaalde daar de polder De Dellen, 270 hectare groot.

In 1897 heeft de molen zelfzwichting en een gietijzeren bovenas van De Prins van Oranje uit Den Haag gekregen. Dit alles nog steeds met houten roeden. Die werden in 1899 en 1901 nog door nieuwe vervangen. De eerste gebruikte ijzeren roeden van Pot zijn in 1916 gestoken. In 1936 zijn er stroomlijnneuzen gemonteerd en in 1930 en 1938 zijn er nieuwe Potroeden gestoken, die tot de verplaatsing in 1986 dienst hebben gedaan.

Door een ruilverkaveling en samenvoegen van waterschappen werd de molen overbodig en kwamen de vijzels droog te staan: het waterniveau ter plaatse werd bijna een meter lager. Hierdoor, en door de slechte bereikbaarheid, werd besloten om de molen te verplaatsen naar de huidige locatie naast gemaal Tichelwaark in Nieuw-Scheemda. Dit gebeurde in 1985/86.

De polder Tichelwaark is een smalle, langgerekte polder, die van ‘t Waar tot Scheemderzwaag langs het Termunterzijldiep ligt en ongeveer net zo groot is als destijds polder De Dellen. De molen is daar hij na de verplaatsing en restauratie in 1986 weer in bedrijf gesteld. Er is, behalve dat de molen naast het gemaal een noodfunctie kan vervullen toen ook een inlaat gecreĆ«erd, die bij droogte water in kan laten in de polder. De kleppen uit 1986 waren in 2000 inmiddels weer zo slecht, dat besloten is om ze door aluminium te vervangen wat veel minder onderhoud vergt.

De laatste beroepsmolenaar was Geert Jager, die in 2007 op 99-jarige leeftijd overleed. Nadat de molen na 1974 geen functie meer had, werd hij regelmatig in bedrijf gesteld door Roelof Lemminga, oud-zaagmolenaar uit Eexta, die ook instructeur van het Gilde van Vrijwillige Molenaars was. Hij is op de molen actief gebleven tot juli 2006. In oktober 2006 overleed hij op 91-jarige leeftijd.

De huidige molenaar Hans Tiddens bemaalt de polder op windkracht. Hans is een lopende encyclopedie als het gaat om molens en het dorp Nieuw Scheemda. Een ontmoeting met Hans is een ware belevenis en boeit van begin tot eind, Hans is een echte verteller van de oude stempel.

Enkele tientallen meters ten oosten van de molen staat een tjasker. De molen is thans eigendom van de Molenstichting Oldambt. De molen is in de periode April tot September bijna iedere maandagavond geopend voor belangstellenden.

Molen de Dellen

Pastorieweg 2A
9943 TG Nieuw Scheemda

Hans Tiddens
0598-446274
hanstiddens@kpnplanet.nl
Molen de Dellen

Openingstijden

– De molen is gedurende de zomer op maandagavond van 18.30 tot ‘donker’ geopend. Meestal ook iedere zaterdag van 10.00 – 12.00 echter is het altijd aan te raden om een afspraak te maken.

Entreeprijzen

– Toegang tot de molen is geheel Gratis